Julbak

Skrivet av Sara 2016-11-22

Nästa helg är det ju första advent så därför tycker jag att det är helt okej att börja med julbaket redan nu! Speciellt sådana saker som går att frysa, tillexempel min fantastiskt goda och supersaftiga mjuka pepparkaka. Jag tycker faktiskt att en skiva av den till och med slår de vanliga hederliga hårda pepparkakorna. SÅ gott med ett glas kall mjölk…

Förutom mjuk pepparkaka så kan man även förbereda de vanliga pepparkakorna med att göra klart degen nu i god tid, frysa in den och sen ta fram när pepparkaksbaket är på gång. Den går faktiskt även utmärkt att förvara i kylen någon vecka om man vet med sig att man redan nästa helg kanske ska baka.

Förutom pepparkakor så ser jag fram emot att experimentera fram nya julgodisar, jag såg att det var någon som hade blandat i turkisk peppar i sin fudge vilket såg supergott ut. Sen längs vägen kommer nog massa andra bakidéer som både blir succéer och floppar. Men de får vi kika på längre fram!

Julkramar från mig

Kladdig kladdkaka

Skrivet av Sara 2016-11-08

Igår var det kladdkakans dag och jag gjorde mitt lättaste (och kanske godaste) recept på en klassisk kladdkaka. Tänk att smör, socker, mjöl, kakao och ägg kan bli en så omtyckt kaka! Sveriges mest omtyckta tror jag till och med.

Kladdkaka passar nog alla som gillar choklad eftersom att den går så snabbt att svänga ihop och eftersom att man sällan misslyckas med baket. Se bara till att inte ha inne kakan för länge i ugnen!

Nu när halloween precis passerat och julen snart är här kan jag knappt hålla fingrarna i styr. Jag vill bara tjuvstarta med julbaket nu nu nu! Saffran, pepparkakor, kolor, knäck och allt som hör julen till. Första julbaket blir nog en mjuk pepparkaka. Himla smidigt att baka eftersom att den kan frysas och tas fram vid behov. Hoppas receptet blir bra så jag kan dela med mig av det!

Kramar från mig i snörusket!

Kanelbullens dag!

Skrivet av Sara 2016-10-04

Kanelbullen måste nog vara hela Sveriges favoritfika tror jag! Folk blir lite smått galna just idag och jag vet flera som äter kanelbullar som om det inte finns någon morgondag :) Lite charmigt är det trots allt att denna dag får så många att baka.

I början av sommaren la jag ut mitt enklaste och definitivt godaste kanelbullerecept under recept. Det blir SUPERsaftiga bullar och extra mycket gottig kanelfyllning. Hoppas ni har tid att baka en sats idag så ni får njuta av dessa fantastiska bullar!

Kramar!

Höst!

Skrivet av Sara 2016-09-28

Nu är det faktiskt officiellt höst tycker jag! Luften känns krispigare på något sätt och löven börjar sakta men säkert skifta färg till både rött, orange och gult. Så fantastiskt vackert när man är ute i skogen denna årstid!

Denna årstid förknippas även med äpplen tycker jag. Om man inte har ett träd själv så finns det ofta vilda träd ute i naturen där man kan plocka. Helt ekologiskt, naturligt och dessutom gratis! Behöver ni tips på vad man kan göra med äpplena så vet ni att ni alltid kan söka på "äpple" i sökrutan under mina recept. Där hittar ni bland annat paj, våfflor, bullar och grötrecept. Förutom det så finns även min personliga favorit, äppeldrycken! Tips: När ni tappat upp drycken på flaska så kan ni koka den under 20 minuter i vattenbad för att den ska hålla upp till ett år om man förvarar den kallt och svalt. Annars blir den lätt dålig redan efter några dagar i kylskåpet.

Ta vara på blåbären!

Skrivet av Sara 2016-09-19

Det finns faktiskt massa blåbär kvar i skogarna märkte jag när jag var ute i helgen! Ta tillvara på dem eller använd de ni har i frysen för att baka dessa ljuvliga blåbärsbullar. Funkar perfekt att frysa in och ta fram när man får besök. Mycket uppskattade bullar som är lite roligare än bara vanliga kanelbullar.

Nu måste jag kila iväg för att fortsätta att studera till min deltenta jag har inom Natural Products Chemistry nu på onsdag. Hoppas ni har haft en härlig helg!

Kakor med smak av lavendel

Skrivet av Sara 2016-09-07

Mums för lavendel! Många har lavendel i sin trädgård men glömmer bort att blomman är fullt ätlig och har en fantastiskt god och lite blommig smak. Just nu kanske det inte finns så mycket lavendel kvar förutom uppe i norrland där blomningen sker lite senare men har man plockat in torkad lavendel sen tidigare så går det utmärkt att använda även det. Se bara till att blomman ni använder inte är besprutad med något farligt medel!

Dessa kakor är helt vanliga mördegskakor men som är smaksatta med just lavendel. Vill man smaksätta med något annat så funkar det utmärkt. Kanske apelsin eller citronskal skulle vara gott? Hoppas ni testar oavsett vilken sort ni väljer att göra!